• Sada The Hills #510
  • Sledeće 17.50H 3 From 1
  • Kasnije 18.00H Top 20
  • Još kasnije 19.40H World Stage Jess Glynne Steve Aoki

Vesti / Ljubav i seks

Šta da uradite ako imate polnu bolest? (iStock Photo)
Ljubav i seks
Ljubav i seks

Šta da uradite ako imate polnu bolest?

Objavljeno 18.04.2017. 16:55h Izvor slike: iStock Photo
Važno je da ne krenete odmah da paničite ako je test pozitivan...

April je inače mesec svesti o polno prenosivim bolestima pa je pravo vreme za ovu vest. Na kraju krajeva, čak pola populacije "pokupi" jednu od polnih bolesti. Iako se taj podatak čini strašan, to znači i da testiranje ne sme da bude sramota.

Većina polno prenosivih bolesti se može lečiti ako im pristupite na pravi način, kaže Anne Hodder, seks terapeutkinja koja edukuje o polnim bolestima u Planned Parenthood u Los Angelesu.

Jednom kad otkrijete da ste zaraženi, važno je kako pristupiti problemu.

Posetite doktora

Ukoliko ste testiranje obavili u jednoj od besplatnih klinika ili uradili test kod kuće, nakon toga svakako idite kod svog lekara koji će vam odgovoriti na sva pitanja i uputiti vas šta dalje. Ono što ne smete jeste postavljati sami sebi dijagnoze preko interneta gde postoji more dezinformacija. "Uštedite sebi vreme i otiđite po profesionalni savet. Ako osetite da vas vaš doktor osuđuje, potražite drugog, a možete se pridružiti i nekom forumu gde anonimno možete potražiti podršku od ljudi koji su isto prošli", kaže Anna.

Odmah počnite s terapijom

Bolest se može pogoršati ukoliko je ne tretirate na vreme, a ukoliko ste menjali partnere, možete nepotrebno zaraziti druge ljude. Recimo, ako odmah ne tretirati HPV, može se razviti karcinom, a neke polne bolesti mogu povećati rizik od neplodnosti. Ukoliko vam se simptomi povuku, svejedno morate pratiti striktno uputstva lekara.


Foto: iStock Photo

Recite svojim bivšim partnerima što pre

Vaši partneri ne moraju nužno imati istu polnu bolest kao vi, ali svako s kim ste bili u seksualnom kontaktu od kada ste poslednji put bili negativni bi je mogao imati. Iz poštovanja prema njima, javite im svoje rezultate. Recite im činjenicu da je vaš poslednji test bio pozitivan i da bi bilo preporučljivo da se i oni testiraju. Ukoliko ne možete da skupite hrabrosti i proslediti im tu informaciju, postoji stranica za to. Zove se STDcheck.com koja može nekome e-mailom ili porukom javiti da možda ima polnu bolest bez da otkrije od koga je poruka stigla.

Praktikujte sigurani seks

Najbolje bi bilo da se suzdržavate od seksa dok niste bolest izlečili. Ukoliko su vam se simptomi povukli to ne mora da znači da je bolest izlečena. Neke bolesti čak i nemaju simptome. U svakom slučaju, najbolje bi bilo za to vreme i ubuduće koristiti kondom kako bi se zaštitili od polnih bolesti. Pogotovo ako niste u stalnoj vezi.

Izvor: huffingtonpost.com

Komentariši

Želiš da ostaviš komentar? Registracija je brza i jednostavna, registruj se odmah i uključi se u raspravu.

Vezano

Ljubav i seks

Izgled je ženama važniji od ličnosti muškarca?

Čak i ako muškarac ima sjajnu ličnost, devojka koja traži dečka se nada da je on barem sladak, pokazuje nova studija.

MTV za poneti! Prijavi se na naš newsletter ovde: