• Sada 10 Biggest Tracks Right Now
  • Sledeće 16.20H 3 From 1
  • Kasnije 16.30H Catfish: The Tv Show #608
  • Još kasnije 17.10H Teen Mom 2 S. 7 #713

Vesti

Tupac
Vesti

Kako tačno radi "Tupac hologram"?

Objavljeno 22.04.2012. 00:00h
Kako piše Wall Street Journal, spektakularno pojavljivanje preminulog repera na festivalu Coachella ne dugujemo modernoj 3D tehnologiji - u pitanju je optička iluzija stara preko 150 godina...

Kako je već i bilo objašnjeno ranije, virtuelni Tupac Shakur koji se pojavio prošle nedelje na bini festivala Coachella nije bio urađen u 3D tehnologiji - kompanija AV Concepts je zapravo projektovala 2D "sliku" preminulog repera koju je kompjuterski generisala kompanija Digital Domain Media. Ali, kako cela ova stvar zapravo radi? Wall Street Journal je uradio malo istraživanje, a u njihovom tekstu stručnjak za optičke iluzije Jim Steinmeyer otkriva da je tehnologija bazirana na triku poznatom kao "Pepper's Ghost" ("Pepperov duh", dobio ime po profesoru John Henry Pepperu), koji svoje poreklo vuče još iz XIX veka:

"Ovaj efekat je po prvi put upotrebljen prilikom dramatizacije dela "The Haunted Man and the Ghost's Bargain" koji je napisao Charles Dickens, a predstavljen je još 1862. u Royal Polytechnic institutu u Londonu. Efekat je baziran na komadu stakla koje je postavljeno pod određenim uglom i na koje se željena slika projektuje. Komad stakla može da u isto vreme bude i nevidljiv, ali i da prikazuje sliku, a sve zavisi od toga pod kojim je uglom postavljen u odnosu na publiku."

Tupac hologram šema

Naravno, sada se više ne koristi obično staklo već ploča sintetičkog materijala po imenu Mylar, statične i zamućene slike "duhova" su zamenile pokretne digitalno urađene animacije u HD rezoluciji, ali princip ostaje više-manje isti - u pitanju je dobra stara optička iluzija.

Reakcije na novo korišćenje ovakve tehnologije su zaista bile burne - osim oduševljene publike i medija, Jackie Jackson je izjavio da će se na najavljenoj Jacksons "Unity Tour 2012" turneji kao hologram možda pojaviti i najslavniji brat - Michael Jackson, dok Dr. Dre za MTV News kaže da se nada da će kao hologrami uskoro možda ponovo nastupati i imena kao što su Marvin Gaye i Jimi Hendrix.

"Nisam siguran da trenutno postoji tehnologija koja bi pokretni hologram prikazala na bini u tri dimenzije, u svih 360 stepeni - za sada, to je ravna slika koja samo deluje kao da je trodimenzionalna kada se posmatra iz određenog ugla - ali ja sada radim na nekim novim i drugačijim stvarima koje ću verovatno predstaviti u budućnosti." - kaže Dr. Dre, koji je i neka vrsta inicijatora akcije koja je rezultirala Tupacovim spektakularnim posmrtnim "nastupom".

Legendarni reper najavljuje i mogućnost da će on i kolega Snoop Dogg organizovati zajedničku turneju sa "Tupacovim hologramom" - Dre kaže:

"Ovo je očigledno jedna istorijska i veoma uzbudljiva inicijativa, i nešto što će biti značajno u budućnosti - sasvim bi imao smisla prikazati ovako nešto i u Evropi i ostatku sveta."

Izvor: popcrush.com

Komentariši

Želiš da ostaviš komentar? Registracija je brza i jednostavna, registruj se odmah i uključi se u raspravu.

Vezano

Vesti

Beyoncé iznenadila fana Skype pozivom…

...poljski producent Radzimir Debski pobedio na remiks takmičenju, ali definitivno nije očekivao da će mu se sa druge strane ekrana pojaviti - Bey lično.

MTV za poneti! Prijavi se na naš newsletter ovde: