• Sada Teen Mom 2 S. 7 B Cycle #725 Behind The Scenes
  • Sledeće 21.50H Teen Mom 2 S. 7 B Cycle Check Up With Dr. Drew Part 1
  • Kasnije 22.30H 3 From 1
  • Još kasnije 22.40H Vidiots #111

Vesti / Intervju

Intervju

MTV.rs intervju: Shomy Woodman

Objavljeno 20.11.2009. 11:05h
Miša Kraupa aka Shomy Woodman je kompozitor i tekstopisac koji je od nedavno ponovo u žiži javnosti sa pesmom "Say What I See", koja je nastala u saradnji sa Rowettom Satchell (bivša pevačica Happy Mondaysa) i Robertom Medićem (aka Lakom Rukom). Miša se bavi muzikom od tinejdžerskih dana, a ovom prilikom razgovaramo o lokalnoj muzičkoj sceni, "situaciji" sa izdavaštvom, kao i o nastanku ove neobične saradnje...

Ti se dugo bavis muzikom. Devedesetih si bio član nekoliko demo bendova kao što su TRUBE i VAU WAU a zatim i BIOSKOPA. Danas si poznat kao solo artist SHOMY WOODMAN. Možes li nam reći koje su prednosti, a šta bi po tvom mišljenju bile mane solo karijere u odnosu na rad u bendu?

U mom slučaju, bend je bio bolja varijanta kada sam bio mlađi. Tada sam želeo da idem na probe, a sada sam ispao iz fazona. Sada volim da sednem i radim sam. Pesmu uvek doživljavam kao novu igricu, koja nije gotova dok je ne zavrsim. A kako to utiče na moju karijeru, stvarno ne znam. Sada se dosta oslanjam na maštu, a ni malo na uvežbavanje. Sa druge strane, iskreno zavidim ljudima koji sviraju koncerte, jer znam koliko je to dobar osećaj. Najbolje je kad neko moze da izgura i jedno i drugo a da pritom bude zadovoljan.

Koliko je uopšte moguće baviti se muzikom profesionalno ili se 'održati' kao umetnik u Srbiji?

Ja nisam profesionalni muzičar, pa ne znam. Iz mog ugla deluje nemoguće iz pozicije autora - ako nisi top bend. A, sa druge strane, i ako nisi top bend, ne treba da odustaješ…Malo zezanja nije na odmet. 


Da li se nešto promenilo u izdavačkoj politici od devedesetih godina do sada?

Ja sam prvi i poslednji album snimio u devedesetim, i mogu samo da kažem da to kako je to izdato devedesetih želim da zaboravim. Imam utisak da sada može da bude bolje, ali da se svima kompletno nekako slošilo.

"Bioskop" nikada nije izasao u CD formatu. Ti si nedavno postavio ceo album na internet za besplatan download. Zašto takav potez? 

Zato što niko ne bi izdao album star 10 godina, koji ni tada nije bio preterano poznat. To je moglo ili besplatno, ili nikako. Bolje besplatno nego nikako. 
 

Poslednjih meseci si u žiži javnosti i zbog saradnje sa Rowettom Satchell, bivšom pevačicom Happy Mondays. Kako je došlo do te saradnje, i da li ćete i ubuduće sarađivati?

Mi smo spontano ušli u razgovor oko jednog video snimka Happy Mondays. Tada nisam planirao da je pitam za saradnju jer jednostavno nisam verovao da je to moguće. Pričali smo o Happy Mondays, njenom bivšem a meni veoma dragom bendu. Kada sam joj se izvinio za svoj katastrofalan engleski, ona je rekla da ne može da bude toliko loš, koliko njen srpski. Ja sam joj (kao veliki patriota) dao link za svoju pesmu, kako bi malo čula naš jezik. Kada mi je rekla da joj se moja pesma dopada, to me je ohrabrilo. Delovalo mi je nerealno kad je pristala da uradimo nešto zajedno i istog dana sam joj poslao novu matricu, a par dana posle toga dobio i njene prve pilot vokale. Moj prijatelj Laka Ruka (Robert Medić), sa kojim sam snimio prethodnu pesmu i tada se dogovorio da on ubuduće snima sve gitare, 'odradio' je svoje, i tako je sve to profunksionisalo. Kasnije smo se sreli u Beogradu i ljudi iz Digimedije su nam izašli u susret i omogućili nam da snimimo i spot. Ja ni sada ne mogu da verujem da ona hoće da radi sa mnom, ali sve češće pomišljam da smo jako dobar tim. A saradnja se nastavlja…

Kako je došlo do saradnje između gitariste Lake Ruke i tebe? 

Laka Ruka je Robert Medić, naš čovek koji je odavno otisao u Vankuver i nikada se nije vratio. Ali ja sam ga upamtio kao jako dobrog i kreativnog gitaristu, sa kojim sam voleo da sviram. On je, na moju sreću, i dalje veoma aktivan kao muzičar, i trenutno svira u vankuverskom sastavu Waltz Darling. Ja sam ga pozvao i on je pristao da radimo zajedno na mojim novim pesmama. Kako je situacija sa internetom sve bolja i u Srbiji, sada je moguće sarađivati sa muzičarima iz različitih krajeva sveta. Tako Rowetta peva u Mančesteru, Robert snima gitare u Vankuveru, a ja radim matrice u Smederevu. Robert je izuzetno važan šraf u ovoj našoj novoj mašini. 

Koji su bendovi uticali na stvaranje tvog muzičkog ukusa i koliko se tvoj stil promenio?

Mnogi bendovi su uticali na moj ukus. Ja stalno kopam po novom, ali pritom ne zaboravljam staro, tako da uvek imam šta da slušam. Prvi bend koji sam sam odabrao je Sex Pistols, a drugi Happy Mondays. Više mi se dopalo njihovo krljanje, nego nečije trominutne uvežbane solaže. Volim kako se bendovi pojavljuju i nestaju i neki put je dovoljna i po jedna pesma od svih njih da ih ne bih zaboravio. Volim ozbiljne tekstove, a ne one napisane po šablonu, i volim da muziku koja me nervira držim što dalje od sebe. Ne znam da li se u mojoj muzici čuju drugi bendovi, ali se zgražavam kopiranja. Pesma je kao hrana, i ja volim da je spremim na svoj nacin. I što sam stariji, sve više prepoznajem sebe u svojoj muzici. Ja sebe dok stvaram bolje izvozim nego sto me izvozi bilo ko drugi.

Koji su ti planovi i očekivanja za buducnost?

Želim da nastavim da radim, jer jako dobro znam kakav sam kad mi se ne radi. Nije toliko ni važno da li se ovo zove snimanje albuma ili sta već drugo... Bitno je da mi muzika ne bude moranje, nego uživanje, i da mi jednog dana bude drago što nisam lako odustao od svojih ideja. Na žalost, ovo je zemlja u kojoj mnogi originalni muzičari uopšte i ne pomišljaju da sviraju i stvaraju. 

Imaš neki savet za klince koji tek počinju da se bave muzikom?

Ja volim ove koji nemaju bogate mame da im kupe instrumente i koji ne vole da ljube zadnjice. Štap i kanap u ruke i na posao. Niko nije dovoljno moćan da može da sakrije vašu dobru pesmu....

 

Intervju: Ana Rapajić, Nikola Herman, redakcija FMK

Pogledaj video

Komentariši

Želiš da ostaviš komentar? Registracija je brza i jednostavna, registruj se odmah i uključi se u raspravu.

Vezano

Intervju

MTV.rs intervju: Vladislav Delay - elektronski 'mali princ'

Rođen 1976. kao Sasu Ripatti, ovaj elektronski muzičar poreklom iz Finske i gost ovogodišnjeg Dis-patch festivala je do sada pod pseudonimima Vladislav Delay, Luomo, Sistolm, Uusitalo, Conoco, The Dolls i AGF/Delay objavio najmanje 24 (!) albuma i učestvovao na nebrojenim muzičkim događajima širom sveta. Još jedno uspešno gostovanje na Dis-patch festivalu je odlična prilika da porazgovaramo o novom albumu, Beogradu, situaciji u svetu muzike, kao i o tome odakle crpi energiju i ideje za sve svoje dosadašnje i buduće projekte...

MTV za poneti! Prijavi se na naš newsletter ovde: